2024-05-09

Методичний фонд університету поповнився посібниками з результатами дослідження ґендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства

Ґендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримав від громадської організації «Інтерньюз-Україна» посібники з результатами соціологічного дослідження щодо ґендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства у Полтавській, Дніпропетровській та Донецькій областях, проведеного у рамках проєкту «EU4Recovery – посилення спроможності громад в Україні».

Методичний фонд університету поповнився посібниками з результатами дослідження ґендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства

Полтавська політехніка отримала від громадської організації «Інтерньюз-Україна» набір посібників. Методичний фонд Ґендерного центру та кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» поповнився найсучаснішим виданням звіту з результатами соціологічного дослідження знання, ставлення та практики щодо ґендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства у трьох областях – Полтавській, Дніпропетровській та Донецькій. Найсвіжіші дані дослідження будуть активно використовуватися викладачами та студентами університету в освітньому процесі, при написанні наукових статей, тез, курсових та дипломних, магістерських робіт.

У видання включені матеріали, які стосуються аналізу та методології дослідження «Знання, ставлення та практики щодо гендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства в Полтавській, Дніпропетровській та Донецькій областях» (2024), проведеного дослідницькою агенцією Info Sapiens у співпраці з громадською організацією «Інтерньюз-Україна» за підтримки Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) у рамках проєкту «EU4Recovery – посилення спроможності громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу. Дане дослідження реалізували також в рамках проєкту «Посилення спроможностей жінок та молодих дівчат для запобігання та реагування на гендерно зумовлене насильство, сексуальне насильство пов’язане з конфліктом та насильство щодо жінок і дівчат на сході України», який проводився в Донецькій, Дніпропетровській та Полтавській областях в період з липня 2023 року по березень 2024 року.

До авторського колективу видання увійшли: Людмила Юзва, кандидатка соціологічних наук, експертка з досліджень дослідницької агенції Info Sapiens, Тамара Марценюк-кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», запрошена дослідниця; Мілена Комар, менеджерка проєкту ГО «Інтерньюз-Україна»; Валерія Швачко, координаторка проєкту ГО «Інтерньюз-Україна». Дизайнерка видання – Олена Зенченко, ГО «Інтерньюз-Україна».

У дослідженні автори порушили низку актуальних питань, зокрема дослідили теоретичне підгрунтя вивчення гендерно зумовленого насильства, подали методологію здійсненого дослідження та проаналізували основні результати кількісного етапу дослідження та результатів фокус-групового обговорення проблематики дослідження з чоловіками та жінками, поліцейськими тощо.

Відзначимо, проєкт спрямований на створення платформи для навчання та обміну, яка посилить спроможність громад ефективно запобігати та протидіяти ґендерно зумовленому насильству, просувати ідеї рівності жінок та чоловіків. Дослідження проводилося на початковій та фінальній стадіях проєкту для окреслення загального рівня знань, ставлення та практик, які стосуються гендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства учасників проєкту з цільових областей для ефективного планування майбутніх активностей та напрацювання рекомендацій з запобігання ґендерно зумовленому насильству

За словами завідувачки Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олени Дубинки, надані партнерами матеріали лопоможуть студентам глибше усвідомити масштабність проблеми дотримання ґендерної рівності та протидії ґендерно зумовленому насильству, отримати якісні знання як враховувати потреби громадян, які зазнали насильства чи гендерної дискримінації.

«Завдяки плідній співпраці з нашими партнерами, Ґендерний центр Полтавської політехніки ефективно здійснює покладену на нього місію – низкою проведених науково-освітніх та просвітницьких івентів успішно розвінчує існуючі соціальні стереотипи, допомагає подолати гендерну дискримінацію та підвищує рівень обізнаності студентів та школярів про права людини.

Висловлюємо слова щирої вдячності нашим партнерам, твердо переконані, що надані соціологічні матеріали обов’язково будуть корисними у щоденній роботі. Методичний фонд Гендерного центру та профільних кафедр Полтавської політехніки активно поповнюється новими і цікавими матеріалами, а значить, наші знання та професійні консультації сприяють досягненню спільних вагомих результатів. Ґендерний центр завжди відкритий до конструктивного діалогу, наші тренери можуть проконсультувати з питань гендерної рівності та дотримання конституційних прав», – зазначила завідувачка Ґендерного центру Олена Дубинка.

Нагадаємо, керівниця Ґендерного центру взяла участь у засіданні саб-кластеру протидії ґендерно зумовленому насильству, Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина», представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі «Шлях до відновлення: участь жінок на місцевому рівні».

Раніше Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки, а співробітники політехніки отримали посібники для вдосконалення комунікації з ветеранами, військовослужбовцями і цивільними.

Нещодавно у політехніці відкрилась фотовиставка «Біль» про нескорених прикордонників, відбувся круглий стіл до Всесвітнього дня охорони праці-2024, присвячений впливу змін клімату, а студенти політехніки зустрілись з ліквідаторами, які написали книгу про полтавців – героїв-чорнобильців.


Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»