2024-03-26

Студентка спеціальності «Менеджмент» розповіла про навчання в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт

Студентка спеціальності 073 Менеджмент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Бовкун розповіла про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ KA171 в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт.

Студентка спеціальності «Менеджмент» розповіла про навчання в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт

Студентка спеціальності 073 «Менеджмент» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Бовкун розповіла про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ KA171 в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт (Fachhochschule Wiener Neustadt GmbH) у місті Вінер Нойштадт, яке знаходиться недалеко від столиці Австрії – Відня, в осінньому семестрі 2023/2024 навчального року. Студентка Полтавської політехніки опановувала нові корисні навички та знання у період з 4 вересня 2023 року по 16 грудня 2023 року.

Марія Бовкун, майбутня професійна менеджерка, поділилася враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері:

«Навчання по обміну у Австрії стало надзвичайним викликом і незабутнім досвідом у моєму житті. Це був вже не перший мій обмін, але завдяки ньому я по-новому подивилась на життя та навчання за кордоном. Я навчалась у невеликому місті Вінер Нойштадт, яке знаходилось за 60 км від Відня. На початку повномаштабної війни це затишне місто стало головним прихистком для українців у Австрії. Так чому ж цей обмін став для мене надзвичайним викликом?

По-перше, австрійська вища освіта займає одне з провідних місць у світовому рейтингу і вони справді виправдовують свої позиції. В університеті Вінер Нойштадт було багато цікавих пар, на яких я отримала знання, що неодмінно стануть мені у нагоді в майбутньому. Так, наприклад, на парах з фінансів ми робили проєкт для створення інвестиційного портфелю з акціями відомих світових компаній, таких як Старбакс, Мерседес та Apple. У рамках дисципліни «Лідерство та підприємництво» був зроблений проєкт по створенню тренінгу по заданим темам для різних компаній.

Важким було сприйняття дуже великої кількості спеціалізованого навчального матеріалу англійською, тому часто треба було довчитися чомусь додатково. Дивним для мене були пари по три години, а часом вони могли бути і по 8 годин. Також в них трохи інша система оцінювання: 5 – це найнижчий бал, а 1 – найвищий. Навчання в Австрії дуже послідовне та систематизоване, потрібно весь семестр плідно працювати, щоб отримати гідну оцінку. Також в цьому університеті немає єдиного підсумкового екзамену з кожного предмету, а є проєкти і кілька важливих екзаменів впродовж семестру, що дає більше шансів отримати гарну оцінку, проте через це треба систематично працювати та відвідувати усі пари.

Іншою і найбільшою складністю та досвідом для мене стало те, що на цю програму обміну я поїхала зовсім одна. Кожного дня доводилось багато годин говорити англійською мовою без можливості поспілкуватися рідною мовою. Доводилось прикласти багато зусиль, щоб справлятись з проблемами наодинці та адаптуватись до життя в іншій країні з іншими цінностями та культурою. Після цієї школи життя я знаю, що можу досягти всього і пройти всі перешкоди.

Від навчання я отримала дуже багато приємних вражень. Всі викладачі дуже цікаві люди і професіонали своєї справи, власники приватних фірм, бізнес консультанти чи аналітики, люди різних культур та національностей. В моєму приймаючому університеті іноземні студенти – це настільки буденно, що викладачі відносяться до них як до звичайних студентів.

Університет оснащений найсучаснішим обладнанням та дуже зручними аудиторіями. Там навіть можна було брати безкоштовно для всіх студентів в оренду ноутбук на цілий день.

Австрія дуже вразила мене своїм неспішним колоритом. Високі гори, шніцелі та торт «Захер», спокійні люди, які зовсім нікуди не поспішають, дивовижний Відень та різдвяний віденський ярмарок, відомий у всьому світі.

Університет організовував багато цікавих івентів для студентів по обміну: екскурсія по Відню, підйом всією групою іноземних студентів на найвищу гору нижньої Австрії Шніберг, поїздка на казкову шоколадну фабрику Zotter, виноробню та прогулянка по різдвяним ярмаркам Відня.

Протягом цього обміну я ніби прожила ще одне невеличке життя. Я навчилась бути самостійною та сильною, знаходити вихід з будь-яких ситуацій, товаришувати з людьми різних культур, постійно вчитись та переймати найкращий досвід з різних куточків світу, відроджувати старі звʼязки і вирушати у інші країни до своїх старих друзів, робити крок у невідомість і продовжувати йти вперед за будь-яких обставин. Крім різних міст Австрії я ще встигла трохи поподорожувати Європою та відвідала Німеччину, Чехію та Словаччину.

Дуже дякую Полтавській політехніці за таку можливість і такий крутий досвід, який зостанеться зі мною на все життя! Я буду і далі розвиватись, вчитись, подорожувати і колись стану людиною, про яку буде знати вся країна, а, можливо, і весь світ, скажу, що саме наш університет дав мені такий хороший старт для успіху!».

Нагадаємо, зараз відкритий прийом заявок на кредитну академічну мобільність в фінському університеті Laurea University of Applied Science в 2024/2025 навчальному році. Дедлайн подачі заявок – 8 квітня 2024 року, в австрійському Університеті прикладних наук Бургенланду та австрійському Університеті прикладних наук BFI Vienna, а науковців політехніки запрошують на 2 тренінги в рамках проєкту «Bologna Hub Peer Support ІІ» від DAAD!

Наразі четверо студенток університету опановують корисні фахові навички в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad, магістрантка-філолог навчається за програмою академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO), студентка-реабілітолог успішно вивчає новітні терапевтичні методики на базі румунського університету-партнера, нещодавно студентки ННІФЕУП успішно завершили навчання на базі австрійського університету University of Applied Sciences BFI Vienna, викладачі та студенти політехніки відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингу, науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад, відвідала один з провідних університетів Флориди, побувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університеті Everglades University, студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +38-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»