2024-04-30

Троє студенток політехніки стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» у Вроцлаві

Студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасія Молодча, Тетяна Світлична та Дарина Тягній стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» (STP), організованої Фондом «Лідери змін» та Фондом «Боруссія».

Троє студенток політехніки стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» у Вроцлаві

Студентка третього курсу спеціальності 185 Нафтогазова інженерія та технології Анастасія Молодча, студентка другого курсу спеціальності 014 Середня освіта Тетяна Світлична та студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія Дарина Тягній стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» (STP), організованої Фондом «Лідери змін» та Фондом «Боруссія», яка проходила у період з 15 по 25 квітня 2024 року у польському місті Вроцлаві.

Ця програма має на меті об'єднати вмотивовану та активну молодь з Молдови та України для обміну досвідом та створення міжнародних зв'язків.

«Study Tours to Poland» (STP) відкриває не лише широкі можливості для нових навчальних вражень, а й перспективи для налагодження спільної взаємодії та дружби з ровесниками з інших країн. Об'єднання людей різних культурних та соціальних середовищ допомагає розвивати співпрацю в нашому куточку Європи.

«Уявіть, як ви прокидаєтеся з відчуттям очікування того, що прийдешній день буде наповнений новими враженнями та значущими знайомствами. Це стало реальністю для мене» – поділилась враженнями учасниця програми Дарина Тягній.

Студентки мали унікальну можливість спілкуватися з польськими ровесниками, представниками різноманітних інституцій та організацій, які поділились власними історіями успіху та подолання викликів. Попри інтенсивний розклад заходів, учасники мали час на спільний відпочинок та обмін думками з організаторами та волонтерами, що створювало особливу атмосферу дружнього спілкування та взаєморозуміння.

«Протягом десяти днів я мала неймовірну можливість дослідити різні аспекти життя і культури міста Вроцлав та його околиць. Проєкт включав різноманітні заходи, спрямовані на підвищення свідомості про освіту, самоврядування, історію, культуру та інші соціальні аспекти Польщі. Ми мали змогу зануритися в багатогранний світ культурного обміну та взаєморозуміння між молоддю з Молдови, України та Польщі. Основна мета проєкту – створення платформи для співпраці та спільного вивчення історії, традицій та сучасного життя учасників країн, тож подорожі та екскурсії відіграли важливу роль у програмі.

Наприклад, в один з днів ми відвідали село Кшижова, (Кшижова – село в Польщі, у гміні Свідниця Свідницького повіту Нижньосілезького воєводства), одним з найцікавіших моментів для мене було відвідання центру німецько-польського розуміння та палацу. Цей досвід був неймовірно цікавим і особливим. У центрі розуміння ми дізналися багато цікавого про історичні взаємини між німцями та поляками. Відчувалася особлива атмосфера співжиття двох культур і розуміння їхньої спільної історії. Було дуже захоплююче почути про зусилля з підтримки міжкультурного діалогу і співпраці.

Палац вражає своєю величчю та розкішшю. Його архітектурні деталі і історичний контекст створюють неповторну атмосферу. Відчувалося, ніби ми перенеслися в часі, ступаючи по стежках минулого.

Цей візит залишив у мене глибоке враження про багатство і красу історії та культури цього регіону. Я відчувала себе частиною чогось величного, відкриваючи нові горизонти спілкування та співжиття між народами», – поділилася враженнями учасниця проєкту.

«Також відвідування музею води «Hydropolis», Музею архітектури та інших центрів показали важливість освіти та усвідомлення проблем з екологією та архітектурою у місті. Зокрема, Музей води вразив своїм інтерактивним підходом до вивчення теми водних ресурсів та їхньої важливості для екології.

Незабутнім для мене також був візит до місцевих ЗМІ, де ми обговорили міжкультурну політику та представили діяльність деяких НУО. Цей проєкт дав мені можливість побачити широкий спектр соціальних ініціатив та розуміти важливість співпраці між громадськістю та владою для досягнення позитивних змін у суспільстві. А презентація екологічної організації була відмінним завершенням проєкту, де ми змогли оцінити результати нашої роботи та обмінятися думками щодо майбутніх напрямків розвитку проєктів у сфері екології.

Усе це викликало у мене велике захоплення і бажання подальшої участі у подібних міжнародних проєктах для спільного вивчення та обміну досвідом. Дякую організаторам за цю чудову можливість! Цей проєкт підкреслив важливість міжнародного співробітництва та освітніх ініціатив у формуванні взаєморозуміння та культурної толерантності серед молоді» – коментує студентка Дарина Тягній.

Своїми враженнями від участі у програмі ділиться Анастасія Молодча, студентка третього курсу спеціальності 185 Нафтогазова інженерія та технології Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки:

«Участь у навчальній програмі «Study Tours to Poland» справила на мене неабияке враження та дала неоціненні знання і досвід. Кожен з десяти днів був насиченим цікавими зустрічами та дискусіями. Програмою було передбачено відвідування багатьох музеїв, завдяки чому ми ближче познайомилися з історією міста Вроцлав та Польщі в цілому, її архітектурою, культурними пам’ятками. Родзинкою у цьому була так звана «архітектурна прогулянка» вулицями старої частини міста з екскурсоводом та приготування національних польських страв у колі неурядової організації в місті Свідніца. Не менш цікавими були зустрічі з представниками недержавних організацій міста Вроцлава та Свідниці, місцевих органів влади та студентством, Вроцлавським університетом, медіа та студентським радіо. Усі були дуже відкриті до спілкування з нами і з захопленням розповідали про свій шлях та роботу та відповідали на всі запитання. Ці візити дали нам краще розуміння політики Польщі, її адміністративного устрою, проблем та шляхів їхнього вирішення, а головне, що свідомі та ініціативні люди власноруч вибудовують ті реалії, що їх оточують, допомагаючи громадянам і державі, таким чином вони створюють сприятливі умови для всебічного розвитку.

Також важливою була зустріч з регіональним представництвом Європейської Комісії у Домі Європі у Вроцлаві, де ми говорили про історію становлення Польщі як держави Європейського Союзу, розвиток демократії та підтримку України у цей нелегкий час заради спільної мети.

Особисто для мене, як студентки нафтогазового профілю, актуальним був воркшоп про кліматичні зміни, де у вигляді інтерактивної гри ми говорили про декарбонізацію, забруднення навколишнього середовища видобутком корисних копалин, способи скорочення великої кількості викидів у атмосферу.

А весь цей час приємним доповненням була компанія активних та прогресивних дівчат з України та Молдови, які створювали дружню атмосферу та ще більше надихали мене.

Це була моя перша участь у подібних програмах, і я дуже рада, що нею стала саме «Study Tours to Poland». Тож без вагань рекомендую її кожному, хто шукає знання та можливості для зміни світогляду і розширення власних горизонтів», – розповідає Анастасія.

Про свою участь у програмі «Study Tours to Poland» розповіла також студентка групи 201-ФО спеціальності 014 Середня освіта факультету філології, психології та педагогіки Тетяна Світлична:

«Я дуже зраділа, коли дізналась, що мою кандидатуру було затверджено до участі у візиті «Study Tours to Poland». Програма надає безліч можливостей для активної та мотивованої молоді. Основна мета – об'єднати студентів з різних країн, показати життя в Польщі, у цьому допомагають люди, інституції та організації країни, які діляться своїми історіями успіху та викликами.

Кожен день був насичений подіями: ми відвідували воркшопи, музеї, досліджували захопливу архітектуру Вроцлава, прониклись історією міста, ласували польськими національними стравами, відвідали Вроцлавський університет, прогулялись його старовинними коридорами, милувались незрівнянними інтер'єрами, відвідали студентське радіо, яке діє на базі Вроцлавської політехніки, де нам розповіли про всі тонкощі радіодіяльності, історію створення й інші деталі.

Доволі непросто пояснити в кількох словах увесь спектр емоцій, які ти відчуваєш протягом візиту. Я б радила іншим студентам не боятись потенційних труднощів, адже навіть якщо вони і будуть, впевнена, що позитивні аспекти неодмінно переважатимуть і про свою участь у проєкті ви точно не пошкодуєте.

Програма інтенсивна, однак це і є основною метою STP. Десять активних днів занурюють вас у життя Польщі, протягом зазначеного терміну ви обмінюєтесь досвідом, зустрічаєте цікавих особистостей, знаходите друзів і, що не менш важливо, практикуєте знання англійської і польської мови.

Хочу висловити слова вдячності кандидатці філологічних наук, доцентці Болотніковій Аллі Петрівні за те, що поділилася зі мною інформацією про проєкт і допомогла у вирішенні всіх організаційних питань. Щиро вдячна адміністрації університету, відділу міжнародних зв’язків Полтавської політехніки та усім, хто щоденно працює, не покладаючи рук, аби студенти могли брати участь в подібних програмах! Дякую за досвід, враження і приємні спогади!», – говорить Тетяна.

Нагадаємо, минулого року чотири студентки Полтавської політехніки взяли участь у програмі «Study Tours to Poland» та відвідали Вроцлав, Гданськ та Торунь.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно науковиці університету стали учасницями стажування за програмою Erasmus+ на базі Талліннського університету прикладних наук, а майбутні викладачки вдосконалили мовні навички на базі Ганноверського університету імені Готфріда Вільгельма Лейбніца.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»